Главная » Статьи » Новости » Weekend

Викрали сина Євгена Касперського: Є дані, що за 20-річного Івана Касперського просять викуп € 3 млн
Викрали сина Євгена Касперського
Є дані, що за 20-річного Івана Касперського просять викуп € 3 млн


19 квітня на північно-заході Москви, в районі промзони на перетині проспекту маршала Жукова і МКАД, був викрадений Іван Касперський, син гендиректора «Лабораторії Касперського», учасника рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії Євгенія Касперського (№ 125 в списку Forbes, стан - $ 800 млн ).

За даними видання Life News, злочинці напали на 20-річного Івана, коли той прямував на роботу в офіс фірми InfoWatch, якою керує його мати Наталія Касперська. Викрадачі нібито вже оголосили суму викупу, який родичі повинні заплатити за звільнення молодої людини, - € 3 млн.

Офіційно в МВС інформацію про зникнення Івана Касперського поки не підтверджують. Утримався від коментарів і сам Євген Касперський. За даними джерел в силових структурах, пошуками сина бізнесмена займаються поліція і спецслужби.

В МГУ, де Іван Касперський навчається на четвертому курсі Факультету обчислювальної математики і кібернетики, зізналися, що не бачили студента «дві чи три тижні». При цьому з працівниками університету з приводу зникнення студента вже спілкувалися співробітники правоохоронних органів.

Після того як інформація про викрадення потрапила в ЗМІ, радикальних змін зазнала сторінка Івана Касперського в соціальній мережі «Вконтакте». Користувач на півгодини з'явився в режимі online і за цей час максимально посилив налаштування приватності. Зокрема, тепер на сторінці сховані всі фотоальбоми, особисті дані, інші користувачі позбавлені можливості відправляти Івану Касперському повідомлення. При цьому раніше на акаунті сина засновника «Лабораторії Касперського» можна було побачити і його домашню адресу, та адресу його роботи на станції метро «Строгіно».

Зникнення Івана Касперського стало вже другим відомим випадком пропажі дітей заможних батьків за останній місяць - в кінці березня в Підмосков'ї пропала дочка топ-менеджера ЛУКОЙЛу Вікторія Теслюк. З будинку в СНТ «Смородинка» Митищинського району вранці 26 березня дівчина поїхала до репетитора з математики в Москву. Проте до педагога 17-річна Вікторія так і не дісталася. Востаннє її бачили на автобусній зупинці «Підстанція» (Дмитрівське шосе в напрямку на Паведнікі у бік Москви) неподалік від будинку. Правоохоронні органи вже порушили кримінальну справу за ст. 105 КК РФ (вбивство). Родичі зниклої дівчини досі не отримали жодних вимог про викуп. Силовики та волонтери тим часом продовжують пошуки Вікторії. Добровольці розтиражували кілька тисяч листівок з прикметами Теслюк, обійшли пішки і об'їхали на машинах район, де, імовірно, зникла дівчина, розклеїли орієнтування. Координація дій волонтерів, зайнятих пошуком зниклих людей, проходить на форумі lizaalert.org. Там же є телефони, за якими можна зв'язатися з ними.

Батько Вікторії Роберт Теслюк очолює спільне підприємство «Арман», яке розробляє однойменне родовище, розташоване у північно-західній частині півострова Бузачі на узбережжі Каспійського моря (Мангистауской області Казахстану). У цьому проекті «ЛУКОЙЛ Оверсіз» бере участь спільно з Shell і Sinopec. У прес-службі Лукойла звернулися з проханням до всіх, хто має яку-небудь інформацію про Вікторію, дзвонити за телефонами: (903) 108-00-18, (916) 550-10-52, (903) 514-07-76 .

Найбільш резонансним випадком з цієї серії стало в останні роки викрадення 17-річного сина колишнього віце-президента «Роснафти» Михайла Ставського в квітні 2009 року. Зловмисники напали на свою жертву біля дверей РГУ нафти і газу ім. Губкіна. Причому успішною для викрадачів стала лише друга спроба: при першому нападі Ставського вдалося вирватися з рук злочинців, після чого ті через мережу «Вконтакте» приспали його пильність, запевнивши, що напад став результатом помилки.

У ході розслідування з'ясувалося, що викрадення скоїла банда уродженців північнокавказьких республік, прихильників радикального ісламу. Замовником злочину слідство назвало одного з ідеологів бандпідпілля Саїда Бурятського, який був убитий в результаті спецоперації силовиків в березні минулого року. Викуп, який бандити хотіли отримати, за даними правоохоронних органів, повинен був піти на підготовку нових терактів.

Викрадачі два місяці утримували молодої людини в приватних будинках в Підмосков'ї (спочатку в селищі Алабіно, потім в Апрелівці) і весь цей час не зв'язувалися з родичами і не вимагали викупу. Вони розраховували, що батьки втратять надію на визволення Михайла з полону з допомогою силовиків і погодяться на будь-які умови заради звільнення юнака. Однак така тактика не допомогла злочинцям: 18 червня 2009 Ставський був звільнений в результаті спільної операції СК РФ і МВС.

Зі слів молодої людини були складені фотороботи його викрадачів. Протягом року всі учасники банди були затримані чи вбиті під час спецоперацій на Північному Кавказі. У серпні 2010 року суд засудив організатора злочину, уродженця Грозного Магомеда Горчханова, і посередника Зарему Датаеву до 14 і 6 років ув'язнення відповідно. Суд також прийняв рішення про виплату викрадачами 1 млн рублів за цивільним позовом.

За матеріалами: сайт Forbes Russia.
Категория: Weekend | Добавил: Informator (22.04.2011)
Просмотров: 804 | Теги: зникла людина, Іван Касперський, касперский, кримінал, Інтернет | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar