Главная » Статьи » Новости » Политика

Європейський парламент пiдтримав об'єднану резолюцiю щодо України

Європейський парламент сьогодні, 27 жовтня, простою бiльшiстю голосів пiдтримав об'єднану резолюцiю щодо України. Голосування вiдбулося в рамках пленарного засiдання в Страсбурзi без обговорення.

У резолюцiї Європейський парламент (ЄП) рекомендує Європейської Комiсiї провести зустрiч iз президентом України Вiктором Януковичем до самiту Україна-ЄС для "вiдновлення конструктивного дiалогу", повідомляє радіо "Ера".

"ЄП вважає, що зустрiч iз президентом Вiктором Януковичем дала б змогу вирiшити серйознi проблеми та вiдновити конструктивний дiалог, який може привести до парафування угоди про Асоцiацiю за наявностi значного прогресу в подоланнi технiчних i полiтичних перешкод, i закликає Раду ЄС та Європейську Комiсiю призначити зустрiч напередоднi самiту Україна-ЄС у груднi", - йдеться в документi.

Цей пункт є одним iз завершальних у резолюцiї.

Йому передують iншi положення, якi охоплюють дiапазон двостороннiх вiдносин: починаючи вiд стратегiчного рiвня - визнання українських прагнень щодо членства в ЄС - до рекомендацiй про розслiдування можливих помилок пiд час ухвалення рiшень на рiвнi уряду в спецiальних парламентських комiсiях.

Стосовно справи екс-прем'єра Юлiї Тимошенко, ЄП "глибоко шкодує, що вирок Тимошенко є порушенням прав людини i зловживанням судовою системою для полiтичного переслiдування провiдного опозицiйного полiтика". 

У зв'язку з цим у ЄП зазначають, що застосований до Тимошенко закон було ухвалено ще за радянських часiв, а статтi 364 та 385 не вiдповiдають європейським стандартам i стандартам ООН.

"ЄП наполегливо закликає українську владу забезпечити справедливий, прозорий i неупереджений судовий процес у разi апеляцiї Тимошенко та в iнших судових процесах стосовно членiв колишнього уряду. ЄП наполягає на тому, щоб Тимошенко було надано можливiсть реалiзувати своє право на повноцiнну участь у полiтичному процесi i нинi, i на майбутнiх виборах в Українi", - йдеться в резолюцiї.

Крiм того, ЄП висловлює занепокоєння щодо утримання пiд вартою екс-глави МВС Юрiя Луценка та iнших подiбних випадкiв. У зв'язку з цим ЄП наполягає на тому, щоб усi судовi справи стосовно колишнiх i нинiшнiх високопоставлених чиновникiв уряду проводилися вiдповiдно до європейських стандартiв справедливостi, неупередженостi, прозоростi та незалежностi.

Водночас ЄП схвалює угоду, якої було досягнуто щодо всебiчної та всеосяжної зони вiльної торгiвлi, та "розглядає цю домовленiсть як надiйну основу для можливого завершення переговорiв щодо угоди про асоцiацiю з Україною".

Категория: Политика | Добавил: Informator (28.10.2011)
Просмотров: 468 | Теги: Європейський парламент, Юлія Тимошенко, європейський союз, Вiктор Янукович, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar