Главная » Статьи » Новости » Политика

Церква vs Політика: Польща звернулась з дипломатичною нотою до Ватикана
Варшава – Польський монах спричинив безпрецедентну ситуацію у відносинах між Польщею та Ватиканом.

Чернець і священик Тадеуш Ридзик під час публічного виступу у Європейському парламенті говорив про тоталітаризм у сучасній Польщі. Офіційна Варшава звернулася до Ватикану з дипломатичною нотою, в якій просить приструнити ченця. Мовляв, священик очорнює Польщу.

На запрошення кількох консервативних польських депутатів Європейського парламенту отець Тадеуш Ридзик узяв участь у євросоюзній конференції, присвяченій питанням енергетики. Цей відомий у Польщі священик, який очолює впливові католицькі радіо і телеканал, поскаржився євродепутатам на польську владу. Він нарікав на те, що влада блокує ініціативи католицьких установ, зокрема й такі, що пов’язані з альтернативним енергопостачанням.
 
За словами отця Ридзика, саме Варшава винна в тому, що очолюваний ним фонд не отримав євросоюзного ґранту на проект із видобування геотермальних вод. Мовляв, польські урядові кола, з якими директор католицьких медіа посварений, чинили тиск на ґрантодавців.
 
Монах не шкодував звинувачень на адресу польської влади. Зокрема він сказав: «Я не знаю, де я живу, навіть у час комунізму ми не мали таких проблем, як тепер. Вибачте, але це скандал, ми відчуваємо себе дискримінованими. Я не знаю, як до цього ставиться Брюссель, але нас ігнорують, дискримінують, це тоталітаризм. Я не жартую, це тоталітаризм».
 
Відразу після конференції отець Ридзик в інтерв’ю найбільшому польському інформагентству ПАП заявив, що, починаючи з 1939 року, Польщею не керують поляки.
 
Ведмежа послуга і державі, і церкві?
 
Промови священика у Європарламенті спричинили в Польщі так би мовити церковно-політичний скандал. Звинувачення, кинуті монахом на адресу своєї країни, обурили очільників польської держави. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив думку, що католицька церква має свої заслуги перед Польщею, але директор польських католицьких медіа переступив межу дозволеного.
 
А прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що отець Ридзик порушив правило: «За межами батьківщини не говори про неї погано».
 
Критично про слова отця Ридзика відгукнулися й за кордонами Польщі. Світовий єврейський конгрес оприлюднив заяву, в якій сказано, що польський монах безпідставно натякає, начебто Польщею керують євреї.
 
Міністерство закордонних справ Польщі звернулося з дипломатичною нотою до Ватикану. У цій ноті польський уряд висловив протест щодо тверджень католицького монаха про те, що Польща – це тоталітарна країна, якою не керують поляки. Голова польського МЗС Радослав Сікорський твердить, що Варшава очікує від Ватикану не так швидкої, як добре продуманої відповіді.
 
Польські політики з урядової коаліції кажуть, що хотіли б знати, чию позицію віддзеркалюють заяви монаха у Брюсселі.
 
Йоанна Муха, депутат польського Сейму зазначає: «На мою думку, добре було б знати, чи слова отця Ридзика – це його власна позиція, чи, можливо, його думку поділяє його керівництво. Я вважаю, що це була остання крапля».
 
Віце-спікер польського Сейму Стефан Нєсьоловський твердить, що отець Ридзик, директор католицької медіа-імперії, зробив церкві ведмежу послугу. «Церква, – наголошує він, – заплатить за це страшну ціну».
 
Сам отець Ридзик виправдовується, каже, що не вважає Польщу тоталітарною державою, проте дії польської влади нагадують йому певні схеми «з попередньої системи».
 
Натомість політики правого крила польського політичного спектру дружно захищають суперечливого монаха. Скажімо, депутат Сейму Яцек Сасін зауважив, що виступ польського священика у Європарламенті – це не що інше, як прояв демократії та свободи слова.
Джерело: radiosvoboda.org.

Категория: Политика | Добавил: Informator (30.06.2011)
Просмотров: 441 | Теги: Дипломатія, скандал, Ватикан, Тадеуш Ридзик, політика, Польща | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar