Главная » 2011 » Февраль » 26 » Україна: студенти готуються до протестів проти закону Табачника "Про освіту "
17:53
Україна: студенти готуються до протестів проти закону Табачника "Про освіту "

28 лютого, у понеділок, у Києві біля Погоджувальної ради депутатських фракцій Верховної Ради студентські та молодіжні організації проведуть акцію протесту проти останніх "освітніх нововведень" української влади
, - про це пише Students Portal з посиланням на ZAXID.NET.

В цей же день акція протесту відбудеться і в інших містах України: Харкові, Львові, Донецьку, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Хмельницькому, Сімферополі.

Організатори повідомили, збір заплановано у Києві об 10:00 біля виходу з м. "Арсенальна". Далі студенти пройдуть маршем та проведуть мітинг біля Погоджувальної ради за адресою вул. Грушевського, 18/2.

Нагадаємо, що 31 січня у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі студентські та молодіжні організації провели акції протесту проти ухвалення законопроекту No. 7468-1 "Про вищу освіту".

"Нещодавно Міносвіти вирішило скоротити держзамовлення на 42%. Це означатиме, що десятки тисяч абітурієнтів позбудуться можливості продовжити навчання. Їм буде просто нічого платити. Це означатиме, що близько 3 тисяч викладачів позбудуться робочих місць", - йдеться в повідомлені студентів.

За їх словами, депутати правлячої партії форсують прийняття нового закону "Про вищу освіту", згідно з яким держава фактично скасує бюджетні місця для заочників, а контрактники будуть змушені щороку платити все більші суми за своє навчання.

У відповідь Голова Верховної Ради Володимир Литвин ініціював розширене засідання парламентського Комітету з питань освіти і науки за участі протестувальників. Проте 16 лютого жоден з авторів законопроектів №7468 та №7468-1 на засідання Комітету не прийшов, а Комітет жодного рішення щодо даних законопроектів не прийняв, бо не було кворуму. «Тобто депутати проігнорували премовини з молоддю», - заявляють організатори акції.

"Одне з найбільш абсурдних положень нового закону "Про вищу освіту" - норма про те, що статус вишів визначатиметься виключно за кількістю студентів, які там навчаються. А це призведе до позбавлення Києво-Могилянської Академії статусу університету", - відзначають студенти.

Тому студентські організації вирішили виступити з акцією протесту проти таких дій влади, а саме проти подальшої комерціалізації та за ліквідацію автономії і тотальної корупції у вищій освіті. До протесту планують залучити викладачів, школярів та їх батьків.

Організатори київської акції протесту: Незалежна студентська профспілка "Пряма дія", Громадянський рух "Відсіч", Всеукраїнська молодіжна організація "Фундація Регіональних Ініціатив" (ФРІ), Студентська колегія НаУКМА.

Організатори зазначають, що під час акції заборонена символіка політичних партій, припартійних оранізацій та провокаторів.

Джерело: Students Portal
Категория: События | Просмотров: 345 | Добавил: Informator | Теги: акції протесту, закон, Дмитро Табачник, студенти, Україна, ВНЗ, освіта, протест, громадський рух, студентська профспілка | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar