Главная » 2011 » Декабрь » 1 » Студент розробив систему перевірки достовірності інформації
06:04
Студент розробив систему перевірки достовірності інформації

Студент розробив систему перевірки достовірності інформації (фото: novate.ru)

Студент лабораторії Media Lab Ден Шульц (Dan Schultz) при Массачусетському технологічному інституті працює над браузерним плагіном, призначеним для перевірки достовірності розміщеної в мережі інформації.

Він вирішив створити ці «окуляри істини» коли усвідомив, що люди не бажають розвивати критичне мислення і хоча б якось перевіряти отриману з того чи іншого джерела інформацію.

Автор визнає, перевірка фактів що є суто суб'єктивною процедурою і цілком залежить від особистісної позиції того, хто здійснює цю перевірку. І чим довше людина перевіряє той чи інший факт, тим більше заплутується. У цьому зв'язку рекомендується користуватися неупередженими автоматизованими інструментами, які негайно видають попередній результат, змушуючи читачів тих чи інших матеріалів засумніватися у наведених там фактах.

Перший прототип системи видано у форматі браузерного плагіна, який користується інструментами API від сервісу Politifact. Даний прототип призначений в першу чергу для роботи з друкованим словом, тобто з газетами і журналами, які комп'ютер може відносно легко «читати». У перспективі автор планує додати функцію розпізнавання голосу, щоб «окуляри істини» могли в реальному часі перевіряти факти, що наводяться, скажімо, в телепередачах.
 

Слід зазначити, що даний продукт буде опублікований в наступному році, коли в США офіційно стартує передвиборна гонка, і будь-хто зможе перевірити будь-який факт, що приводиться в агітаційних матеріалах. Завдяки цьому, люди зможуть більш предметно говорити на політичні теми і оцінювати обіцянки, надані кандидатами. Якщо робота Шульца виявиться успішною, даний інструмент доведеться до двору і професіоналам - журналістам і блогерам, які зможуть швидко і ефективно перевіряти всі сумнівні факти перед написанням матеріалу.

Джерело: infox.ru

Категория: События | Просмотров: 443 | Добавил: Informator | Теги: детектор правди, Студент, Технології | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar