Главная » 2011 » Апрель » 22 » Сьогодні Генсек ООН зустрівся з українськими студентами
16:44
Сьогодні Генсек ООН зустрівся з українськими студентами
Фото з http://unioneuropeenne.wordpress.com

Генеральний секретар ООН Пан Гі МУН виступив із лекцією у Київському інституті міжнародних відносин.


Як повідомляє УНІАН, Генсек ООН привітав український народ із наближенням 20-ї річниці Незалежності, з усім, що Україна вже досягла, та з усім, що вона зараз робить спільно з міжнародним товариством задля кращого майбутнього.

Пан Гі МУН відзначив значний прогрес України протягом останніх 20 років і висловив побажання, щоб позитивні зміни тривали і надалі.

«Вам треба лише продовжувати йти цим шляхом широкомасштабних реформ. Переймати міжнародні стандарти належного врядування та бути впевненими, що економічні реформи зумовлять зростання, незважаючи на глобальний економічний спад», – підкреслив він.

Генсек ООН висловив схвалення політики боротьби з корупцією в Україні. «Ви боретесь із корупцією, серйозною проблемою, яка відволікає ресурси, підриває довіру до влади і відлякує інвесторів. Ви також проводите інституційні зміни, які посилюють прозорість. І після двох десятиліть ви нарешті готові завершити вічний перехідний період», – зазначив він.

За словами Генерального секретаря ООН, Україна змогла посісти важливе місце у сучасному світі, де єднання між націями є важливішим, ніж відмінності. «Україна робить свій внесок у мир і безпеку у всьому світі. Ближче ж до своїх кордонів Україна виконує роль мосту, регіонального гравця, який має змогу розмовляти як з малими, так і з великими країнами, як на сході і заході, так і на півночі та півдні. Не варто недооцінювати об’єднуючі повноваження цього мосту», – підкреслив він.

Він також нагадав про міжнародну науково-практичну конференцію «25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього», у якій він брав участь.

«Зважаючи на те, що ядерні катастрофи не визнають державних кордонів, ми зобов’язані заради наших громадян на практиці запровадити високі стандарти забезпечення готовності та швидкості реагування. У вівторок світові лідери погодились із фундаментальним принципом: ядерна безпека є нашою спільною метою, нашою спільною відповідальністю», - наголосив він, додавши: «Ядерна безпека, ядерна збереженість, зменшення ризику катастроф - ці принципи повинні бути нашим девізом у майбутньому».

Пан Гі МУН розповів про свої враження після відвідування Чорнобиля: «Закритий бетоном реактор. Порожні будинки в місті. Свідчення життя, що вирувало колись. Цілий світ, покинутий і втрачений для тих, хто його любив. Я був вкрай засмучений і розчулений. Візит до Чорнобиля був надзвичайно зворушливим».

Говорячи про сьогоднішню ситуацію у світі, Генсек ООН зазначив, що український досвід демократичних перетворень може стати хорошим уроком для її близьких і далеких сусідів, зокрема, нових режимів Єгипту і Тунісу.

«Україна може багато чому навчити демократичні режимі, що перебувають у процесі зародження. Ви подолали складнощі трансформації політичної та економічної системи, побудови демократії, демонтажу поліцейської держави, реформації державних підприємств. Ви знаєте ті помилки та невдачі, що розчаровують очікування і змушують людей сумніватися у демократії і втрачати віру у верховенство закону», – сказав він.

Пан Гі МУН висловив сподівання, що Україна, разом з ООН, допоможе молодому поколінню революціонерів. «Їхні мрії мусять втілитись у реальність, щоб люди отримали змогу жити у справедливому та демократичному суспільстві і користуватись новими можливостями для росту і процвітання», – сказав він.

Також Пан Гі МУН висловив подяку Україні за її підтримку миротворчих операцій ООН, «за сміливу та рішучу підтримку миру, стабільності та громадянських прав у світі».

Водночас Генеральний секретар ООН висловив співчуття з приводу загибелі українського лікаря у Лівії.

Пан Гі МУН отримав звання почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. «Здобути цю докторську ступінь – це велика честь, і я сприймаю її не як свій власний здобуток, а як знак вашої підтримки та визнання ООН. Тому в ім’я цієї організації я і приймаю почесне звання», – сказав він.

Перед тим, як розпочати свою лекцію, на яку було запрошено студентів КНУ імені Тараса Шевченка, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного авіаційного університету та інших, Пан Гі МУН вдягнув подаровану ректором КНУ конфедератку та мантію.

Він закликав українських студентів готуватись до ролі майбутніх світових лідерів і громадян глобалізованого світу завтрашнього дня.

Промова Генерального cекретаря ООН викликала численні питання студентів серед яких:

П: Ваша Високість, Ви відвідували події присвячені 25-ій річниці Чорнобильської катастрофи, а вчора Ви відвідали і сам Чорнобиль. Які Ваші враження від цього візиту? Як Ви вважаєте, чи існує можливість того, що після Чорнобильської катастрофи та нещодавнього ядерного вибуху в японській Фукусімі міжнародна
спільнота може змінити своє ставлення до ядерної енергії?

ГС: Я відвідав Чорнобиль для того, щоб віддати пошану тим, хто загинув та брав участь в страшних подіях 25 років тому. Я шаную пам'ять тих героїв, які брали участь в усуненні наслідків ядерного вибуху та мужність мільйонів людей, які проживали в постраждалій зоні, які жили зі страхом за своє здоров’я та життя більше ніж два десятиріччя. ООН робить все можливе для прискорення одужання регіону. Крім
того, я відвідав Чорнобиль для того, щоб проголосити всьому світові, що така трагедія не повинна більше повторитися. Але, як ми бачимо на прикладі Фукусіми, знаходиться ще багато зусиль для посилення ядерної безпеки на національних та міжнародному рівні.

Щодо ядерної енергії, то я вірю, що вона залишатиметься важливим джерелом енергії, особливо з точки зору проблеми зміни клімату. Однак, ситуація в Японії свідчить про те, що ще існують уроки, які потрібно буде вивчити. Режим міжнародної ядерної безпеки наголошує на необхідності індивідуальної відповідальності держав. Я також сподіваюсь, що уряди візьмуть до уваги переваги міжнародно-правового
регулювання ядерної безпеки.

П: Україна одна з країн-засновниць ООН. Як Ви оцінюєте її роботу в ООН?
ГС: Україна, як одна з 51 первинних країн-членів ООН надає традиційно активну підтримку діяльності ООН. Складовим її обов’язків є широкий спектр різних видів діяльності ООН. Наразі Україна є членом Комісії з прав людини та Комісії з миро будівництва.

Україна також робить значній внесок в миротворчі операції та надає транспортні послуги для наших місій у всьому світі.

П: Які ваші очікування від «Цілей розвитку тисячоліття», строком виконання яких є 2015р.

ГС: Цілі розвитку тисячоліття – це не просто обіцянка, це тест нашої колективної спроможності та глобальної волі підняти рівень людського добробуту на безпрецедентний рівень. Цілі ніколи не були односторонніми, тобто такими, яких повинні досягати багаті країни заради бідних. Скоріше навпаки – наша
тривала робота над розвитком завжди спиралася на глобальну солідарність, з могутнім почуттям спільності та об’єднувала долі у взаємопов’язаному світі.
Ми досягли надзвичайних успіхів за десять років від дня прийняття цих Цілей. Багатьом країнам, включаючи найбідніші, вдалося витягти людей із бідності та врятувати багато дитячих життів. Але прогрес був нерівний у різних країнах. Ми повинні подвоїти наші зусилля для прискорення прогресу до 2015 року.

Саміт присвячений Цілям розвитку тисячоліття, який відбувся минулого вересня, забезпечив нас амбіційним порядком денним, який містить ті дії, які ми повинні виконати до 2015 року. ООН та міжнародна спільнота важко працює над реалізацією цих дій. Цілі є амбіційними, але здійсненними, а за допомогою всебічного розвитку порядку денного ООН, вони встановлюють курс на подолання бідності.

Пан Гі МУН вперше перебував в Україні з офіційним візитом 19-21 квітня для участі у заходах до 25-х роковин Чорнобильської катастрофи.
Джерело: УНІАН, КМА.



Категория: События | Просмотров: 514 | Добавил: Informator | Теги: Україна, студенти, Генсек ООН, Ban Ki-Moon, ООН | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar