Главная » 2011 » Июль » 13 » Чому Табачник урізує держзамовлення вузам?
17:05
Чому Табачник урізує держзамовлення вузам?
Президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт не бачить логічних пояснень урізання держзамовлення для цього університету.


Про це він сказав Радіо "Свобода", коментуючи те, що Києво-Могилянську академію в цьому році позбавили державного замовлення за кількома напрямами підготовки магістрів.

"Ми про це дізналися в п'ятницю, коли нам дали державне замовлення при тому, що вже закінчився прийом документів на магістерські програми", - зазначив президент НаУКМА.

"Пояснень логічних цьому немає, так як ми маємо ліцензію, і наша магістерська особлива, вона показала себе дуже успішно. Сто відсотків наших випускників працюють у масових комунікаціях. Така політика не має пояснень і виправдань", - заявив Квіт.

Крім журналістки, державного замовлення не отримала і магістерська програма з соціальної роботи. Також на 50% у Києво-Могилянській академії скоротили держзамовлення для бакалаврів на спеціальності по праву та економіці.

Зараз у НаУКМА очікують на офіційні пояснення від Міносвіти.

Тим часом міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник в ефірі одного з телеканалів своє бачення політики щодо держзамовлень пояснив необхідністю підтримки математично-природничих спеціальностей.

"Цього року вперше ми не скоротили державне замовлення ні на один з напрямів інженерної, математичної та хімічної підготовки", - заявив міністр освіти.

За його словами, зараз на ринку праці надлишок економістів та юристів, яких готує 163 українських вишу, тоді як до 1992 року юристів готували всього в п'яти ВУЗи в Україну.

"Страшно йти в руки до такого юристу, страшно. У нас дві з найбільш неякісною підготовкою, найбільш безробітні професії - це, на жаль, юристи та економісти", - заявив Табачник

Зі свого боку, колишній заступник міністра освіти і науки Максим Стріха вважає, що Табачник використовує державне замовлення для помсти противникам.

"Безумовно, з державним замовлення треба було б розібратися. І, безумовно, десь він був дуже завищений, а десь дуже занижений. Але те, що робить міністерство, складається тільки в одну систему. Це боротьба з тим, хто дозволяє собі якусь опозиційна думка, і заохочення тих, кого треба заохотити ", - заявив Стріха.

Так, Сергій Квіт публічно виступав проти Табачника і відстоював систему освіти, закладену в основу Києво-Могилянської академії.

Але крім "політичної розправи" в "Могилянці", за словами Стріхи, Міносвіти в цьому році скоротило бюджет і для традиційно "нелюбих" Табачнику "вишів". Серед них - Острозька академія та Київський політехнічний інститут.

За словами Стріхи, у КПІ скоротили держзамовлення по ряду комп'ютерних програм. При цьому збільшилося фінансування на ці комп'ютерні програми для Донецького політехнічного інституту, який свого часу закінчував президент Віктор Янукович.
Джерело: ubr.ua.

Категория: Образование | Просмотров: 484 | Добавил: Informator | Теги: Міністерство освіти, Дмитро Табачник, держзамовлення, Могилянка | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar